Omrvinková navigácia

Viete, ako vybrať správny matrac pre zdravý spánok celej rodiny?

Veľa z nás spí bohužiaľ na nevyhovujúcom matraci. A nejde zďaleka len o dospelých, ale aj o dospievajúce a malé deti. U najmenších ratolestí rodičia často zanedbávajú hygienickú stránku matraca a používajú ho pre deti aj v prípade, keď sú už viackrát znečistené močom alebo stravou. V takých matracoch žije množstvo baktérií, roztočov a iných „cudzopasníkov“, ktoré majú na zdravie deti neblahý vplyv.

Vymeňte matrac maximálne po 8-mi rokoch

Uvažujete o tom, že je čas zaobstarať si nové matrace? Tak by sa malo diať už po 3 – 8 rokoch, podľa toho, ako veľmi sa potíme, ako je matrac často používaný, kto na ňom spáva, či nemá veľkú nadváhu… Aj pri najlepšej starostlivosti matrac stráca časom svoju správnu funkciu. Úplne nevhodná je potom v prípade, že je kúpená pre inú váhovú kategóriu. V prípade, že priberiete viac kilogramov, mali by ste investovať do matraca s vyššou nosnosťou. Je správne používať chránič matraca, aby bol čo najviac chránený pred znečistením, pravidelne ho vysávať, ideálne vysávačom proti roztočom.

Ako vybrať nový matrac

Zohľadniť musíme veľkosť postele. Tá by mala byť dostatočne veľká pre každého z nás. Okolo tela by malo byť aspoň 10 cm navyše, a to nad hlavou aj za nohami. Aj detské postele by sme mali meniť podľa výšky dieťaťa, a s tým samozrejme kupovať nový matrac.

Matrac vyberáme aj s ohľadom na tvrdosť, ktorá je nám príjemná a na materiál, z ktorého má byť zhotovená. Niekto uprednostňuje taštičkový matrac, niekto matrac z lenivej peny. Výborné je mať matrac, ktorý je z každej strany inak tvrdý a môžeme si tvrdosť podľa ľubovôle meniť.

Vždy by sme sa mali zaujímať o nosnosť matraca, o jeho obal a možnosť jeho prania. Dôležitý je aj podklad matraca. U niektorých je nutnosťou lamelový rošt, bez ktorého matrac neplní svoju funkciu tak, ako sľubuje výrobca. Ak si kupujete nový matrac, možno budete musieť zmeniť aj podklad.

Aby sa vám príjemne spalo, je dôležité aj prostredie spálne, zatemnenie, farba výmaľby, správna akustika, teplota, vyvetraný vzduch. Nezabúdajte ani na príjemné obliečky a pohodlné pyžamo. Len tak si váš nový pohodlný matrac plne vychutnáte a bude sa vám spať veľmi dobre.