Omrvinková navigácia

BOHO štýl

Nemusíte meditovať, byť vegan alebo veriť, že lapače snov naozaj fungujú. Takto si asi mnoho ľudí predstaví tých, ktorí sú zamilovaní do bohémskeho štýlu. Je však množstvo iných dôvodov, preč by vás mal očariť. Pokiaľ si potrpíte na pohodlie a riadite se príslovím „Všade dobre, doma nejlepšie“, je pre vás bohémsky štýl tou správnou voľbou.

Urobte dojem bohemskou obývačkou

S takou miestnosťou sa u vás bude cítiť každý skvelo a uvolnene. Základom je pohodlná pohovka a drevený konferenčný stolík. Môžete si obstarať tiež závesné kreslo a zaručujeme vám, že ho žiadny hosť neminie bez povšimnutia. Ak je to na vás už trochu veľa, neurobíte krok vedľa ani s klasickými kreslami alebo zaujímavými taburetmi (napríklad tými, čo sú vyrobené z prírodných materiálov, tie budú vyzerať mimoriadne božsky). Základom je vytvoriť to najpohodlnejšie zázemie. Zabudnite na minimalismus a čisté línie, ktoré sú teraz tak populárne, a nešetrite na detailoch. Menej je viac tu neplatí. A preto po izbe rozmiestnite vonné sviečky a tyčinky, vázy, ale hlavne kvety. Čím zelenejšie to u vás bude, tým lepšie. Zaplňte steny, vytvorte na nich poličky, do ktorých môžete dať práve zmieňované sviečky a vázy alebo knihy, ktoré radi čítate. Na tých zostávajúcich vytvorte kolekcie abstraktných obrazov a vaši hostia budú nadšení.

Útulne nie len vo vnútri

Či už máte záhradu, terasu nebo balkón, aj ten je na čase trošku premeniť. Možno už potom ani nebudete chcieť tráviť čas doma. Plastové stoličky vymeňte za kvalitný záhradný nábytok alebo si ho vyrobte z paliet a je úplne jedno, či máte malý nebo veľký priestor. Že koberec von nepatrí? Kto to kedy povedal? Žiadne pravidlá nie sú. Taktiež budete potrebovať množstvo svetiel, aby ste mohli sedieť vonku až do polnoci. S lampášmi a lampiónmi na vašom balkóne budete hviezdami celého okolia. Pridať k nim môžete tiež svetelné reťaze, ktoré sú teraz veľkým trendom a je ich všade veľa. A čo sa týka rastlín, ani na tých nemusíte šetriť. Obzvlášť vyniknú tie v závesných kvetináčoch alebo si môžete založiť vlastnú záhradku.

Kde sa varia božské jedlá

Ak si zariaďujete kuchyňu v bohémskom štýle, nič neskrývajte, nechajte kuchyňu dýchať. Horné skrinky vymeňte za poličky. Nechajte všetko na očiach, dózy, koreničky a riady. Keď ich budete vyberať, nemusíte všetko ladiť do jedného štýlu, jednoducho vyberajte tie, ktoré vám padnú do oka. Pre väčšiu radosť pri varení si vypestujte vlastné bylinky, ktoré do kuchyne krásne zapadnú. A pokiaľ vyberáte kuchynskú linku, zvoľte tú z prírodného materiálu, ten celý vzhľad kuchyne úplne zmení.

V spálni nikdy nebolo útulnejšie

Zadovážte si množstvo vankúšov, tých chlpatých alebo s ornamentmi. Farby môžu byť neutrálne, ale aj pestré. Tak ako to máte najradšej. To samé aj v prípade prikrývok, ak ste doteraz mali v posteli len jednu, je to chyba. V miestnosti by určite nemali chýbať koberce, ktoré priestoru dodajú tú pravú útulnú atmosféru. Ich vzhľad si zase prispôsobte podľa svojho gusta. Osvetlenie môže zmeniť atmosféru nie len v spálni, ale v celom byte. Vyvarujte sa bielych LED svetiel. Dajte prednosť teplým odtieňom. Kúpte si vianočné svetielka a omotajte ich okolo postele alebo zrkadla. Dajte si prácu tiež s výberom závesného osvetlenia. Vyberte také, ktoré nie je príliš moderné. Stavte na tie, ktoré sú slamené alebo z iných prírodných materiálov. 

Nikde nenájdete žiadne striktné pravidlá, ktorých sa musíte držať. Nič také neexistuje. Len jedno jediné, a to je zostať sám sebou. Bohoštýl je totiž predovšetkým o vyjadrení seba samého. 

  • Buďte extravagantní a predveďte sa. 
  • Svoj bohémsky interiér, preto môžete spojiť kľudne s retro prvkami alebo s niečim iným, čo vám je blízke. 
  • Môžete byť kreatívni, kombinovať viac farieb alebo zostať viac pri zemi a s farbami príliš neexperimentovať. 

Záleží len na vás. Obyčajne je bohémsky štýl predovšetkým o kombinácii ležérnosti, pohodlia a prírodných materiálov. Po nábytku a doplnkoch sa skúste porozhliadnuť v bazároch, kde môžete občas nájsť naozajstné poklady, a navyše dáte veciam druhú šancu.