Omrvinková navigácia

MôJ PRVÝ DOMOV - časť 2.

Ako zariadiť kuchyňu a obývaciu izbu lacno a prakticky?

V minulom dieli blogového seriálu o zariaďovaní lacného bývania “MôJ PRVÝ DOMOV” sme si povedali ako začať a kde nájsť základný nábytok pre vybavenie nášho domova. Dnes si povieme, ako zariadiť jednotlivé miestnosti v byte lacno, ale prakticky a štýlovo.  

Kuchyňa, srdce domova

Mnohokrát pri prenájme či kúpe nového bytu zistíme, že majitelia v byte nechajú kuchynskú linku niekedy aj so spotrebičmi. V takom prípade máte veľkú výhodu, pretože ušetríte za obstarávanie kuchynskej linky ako aj spotřebičov. Stať sa však môže, že jej vzhľad neodpovedá vašim predstavám vysnívaného bývania a teraz, čo s tým?

Nemusíte ju hneď meniť za novú. Aj staršia nemoderná kuchynská linka, ktorá má svoje roky za sebou, môže dostať druhú šancu. Pinterest je bohatý na také “premeny” a určitě odporúčame ho pred renováciou navštíviť a inšpirovať sa. Uvidíte, že nebudete vedieť, ktorý nápad si vybrať skôr.

Nemusíte sa báť ani nábytku v štýle “kuchyne starej mamy.” Aj taký nábytok môže ešte zažiariť a splniť svoj účel. Dnes je retro či vintage štýl prepojený s moderným štýlom veľmi moderný a vy máte príležitosť si zariadiť svoje bývanie nielen lacno, ale zároveň moderne. 

Ako na renováciu starej kuchynskej linky?

  • Farebný náter - Určite najjednoduchším spôsobom renovácie kuchynských dvierok je farebný náter. Nielen, že ihneď urobí veľký dojem, ale ho môžete prispôsobiť štýlu vášho bývania. Veľmi pekne a moderne vyzerá, keď sú horné dvierka natreté svetlou farbou a spodné inou a tmavšou. Ako na prvnom obrázku nižšie. 
  • Samolepiace tapety - Ako sme si už povedali v minulom dieli článku, na internetu sa dajú lacno zohnať samolepiace tapety na nábytok, ktoré sú určené práve pre tieto renovácie. Cena sa pohybuje okolo  4 € za m2 , čo je niekoľkonásobne lacnejšie, ako celá nová kuchynská linka. Tapetu môžete použiť nielen na dvierka, ale aj na pracovnú dosku. V ponuke nájdete aj tapety s mramorovým vzhľadom, ktoré sú veľmi vhodné na toto využitie. 
  • Nové úchytky - Drobnosť, ako sú úchytky na dvierka, obstaráte v každom hobby obchode. Môžete si vybrať štýl aj veľkosť, aká sa vám najviac páči a doladiť tak vzhľad vašej novej kuchyne. 
  • Nové obklady - Obklady za linkou sú ďalšou vecou, ktorej by ste mali venovať pozornosť. Nemusíte hneď brať do ruky náradie a namáhavo ich zo steny dávať dole. Použiť môžete farebný náter, ktorý zladíte s novým vzhľadom kuchynskej linky alebo použiť samolepiace PVC obklady, ktoré obstaráte okolo 9-10 € za m2. 
  • Odmontujte horné skrinky - Oživiť vzhľad starej kuchyne môžete odmontovaním horných skriniek a miesto nich pripevniť police, ktoré priestor “prevzdušnia” a vytvoria moderný minimalistický štýl. 
  • Skrinky, ktoré už nevyužijete však nevyhadzujte! Ak máte veľkú kuchyňu, môžete ich použiť na výrobu kuchynského “ostrovčeka.” Ostrovček môžete takisto vyrobiť z paliet. 

  • Pokiaľ patríte do skupiny majiteľov bytu, kde nie je vôbec nič, nevadí. Aj tento kúsok nábytku zoženiete ľahko za pár eur na bazároch či na portáloch “za odvoz.” Ak však túžite po úplne novej kuchynskej linke, podľa vášho výberu a bez práce s renováciou, prejdite si ponuku obchodníkov, aké ponúkajú zľavy či výpredaje. Šikovný majster si kuchynskú linku zvládne vyrobiť aj sám doma. Nie je to nič ťažkého. Kuknite na Pinterest, tam je takých nápadov veľa. 

    Usaďme sa k stolu, alebo jedálenské stoly za pár eur

    Jedálenský stôl a stoličky sú ďalšími kúskami, ktoré zoženiete veľmi jednoducho. Aj keď v bazároch alebo na pôjdoch nenarazíte na potrebný počet rovnakých stoličiek, nevadí. Každá stolička v inom štýle je veľmi moderný spôsob ako zariadiť priestor pre stolovánie. 

  • Namiesto komory police?

    Ak nemáte dosť miesta pre uloženie vašich zásob v skrinkách, môžete využiť police, na ktoré umiestnite zásoby v pekných sklenených či plastových nádobách či úložných krabičkách, ktoré si jednoducho vyrobíte aj doma, napríklad z krabíc od topánok . Využiť môžete aj deliace či kvetinové steny alebo regál na knižnicu, ktorú umiestnite ku stene, či ako “pomyselnú” priečku, aby ste oddelili kuchynskú časť od jedálenskej alebo obývacej. Tam potom uložte nielen časť potravín, ktoré sa vám nevojdu do skriniek, ale kľudne aj rôzne spotrebiče alebo kuchárske knihy.

  • Kde zohnať lacné spotrebiče?

    Ak nemáte vlastné spotrebiče z predchádzajúceho bývania, aj tu máte možnosť pozrieť sa na bazáry, ponuky za odvoz či popýtať sa známych a priateľov, či nevedia o akejsi ponuke. Mnoho predajcov však dnes ponúka tiež rôzne akcie, či nákupy na splátky, čo sa tiež môže vyplatiť, ale je dobré si vopred spočítať, či za daný spotrebič nákupom na splátky nepreplatíte jeho nákupnú cenu. 

    Obývacia izba lacno a napriek tomu pohodlne

    Po zariadení kuchyne môže prísť rad na obývacia izba, kde trávime väčšinu dňa. Odpočívame tu, bavíme sa s priáteľmi i rodinou a niekedy aj pracujeme. Pohodlné sedenie je preto veľmi dôležité. Ako už sme zmienili v predchádzajúcom článku, hitom internetu je paletový nábytok. Z neho môžete vyrobiť pohovku ľubovoľného tvaru a rozmerov, a dokonca aj konferenčný stolík či knižnicu. Potom už stačí iba kúpiť či zohnať pohodlné matrace a môžete sa radovať z novej pohovky. 

     

    Ide to však aj bez paliet. Vysoký a pohodlný matrac, ktorý umiestnite ku stene, môže fungovať aj ako “dočasná” pohovka. Pridajte pár veľkých aj menších vankúšov, ktoré umiestnite ku stene ako opierky a máte lacnú a rýchlo “vyrobenú” pohovku. 

  • Dokonca starú pohovku, ktorú ste lacno kúpili v bazáry alebo od priateľov, môžete zladiť s vašim interiérom pomocou elastických poťahov. Nájdete ich v mnohých štýloch i farbách. Nie sú drahé a ich cena je nižšia, ako samotná nová pohovka. Pokiaľ sa rozhodnete do pohovky investovať, mala by byť ideálne rozkladacia s úložným priestorom. Práve u malých bytov je veľmi často veľkým problémom uskladnenie napríklad sezónneho oblečenia. 

    Úložný priestor v obývacej izbe

    V obývacej izbe by ste nemali zabudnúť ani na komody, ktoré môžu poslúžiť na uloženie posteľného prádla, kníh, stolných hier atď. Aj tu sa dá skvelo využiť renovácia starého nábytku, ktorý ste našli na bazároch, na pôjde u starej mamy alebo nám zostal z predchádzajúceho bývania. Nový náter, tapeta či dizajnové úchytky premenia každý kúsok na úpne nový. 

  • Ste bez obývacej steny? Nie je treba sa hneď pozerať do e-shopov. Využijte napríklad kombináciu komody, police či knižnice, ktoré vkusne umiestnite a vytvorte si vlastnú “obývaciu stenu.”

  • Dekorácie sú základom každej miestnosti

    Výborný nápad je umiestniť do obývacíej izby solitér v podobe štýlového kresla, či už nejaký renovovaný retro kúsok (rozhodne sa nebojte výrazných vzorovaných látok, jedná sa o kúsok, ktorý má zaujať na prvý pohľad) alebo napríklad DIY projekt zo starého kufra či taburet z pneumatiky. 

  • Steny môžete vyzdobiť rôznymi obrazmi či už zarámovanými fotografiami, vytlačenými citátmi z internetu alebo napríklad starými knihami, ktoré by ste inak vyhodili. Môže sa z nich stať pekná kompozícia na stenu, zaujme a bude originálna. Zo starých obrazových rámov môžete vytvoriť jedinečné umenie na stene a to nielen v obývacej izbe, kvetinovým aranžmá alebo využiť samolepky na stenu z širokej ponuky dodavateľov.

  • Rozhodne sa pri zariaďovaní interiéru neriaďte najnovšími trendmi, ale predovšetkým vlastným úsudkom a vkusom. Je treba, aby vaše bývanie vyšlo nielen lacno, ale aby bolo vkusné, útulné a predovšetkým podľa predstáv majiteľa. A to je to najdôležitejšie. 

    V nasledujúcom článku vám poradíme, ako zariadiť zbytok bytu lacno a štýlovo.