Omrvinková navigácia

Kvalita spánku je dôležitá alebo ako vybrať skutočne dobrý matrac

Zle spíte? Zahoďte lieky a kvapky na spanie, radšej sa zamyslite, či to na čom spíte je vážne kvalitné matrace.

Doprajte telu po celom dni zaslúžený, a hlavne kvalitný odpočinok. Docieľte toho výberom vhodného roštu v kombinácií s dobrou matrací. Čím sa pri výberu matrace riaďte sa ako si vybrať ten najlepší? 

posteli strávime značnú časť svojho života, preto tomuto nákupu venujte dostatočnú pozornosť.

VEK

Pre stále sa vyvíjajúce deti se rozhodne nedoporučuje spánok na mäkké matraci. Ich rastúca chrbtica totiž potrebuje kvalitnú oporu, ktoré dosiahnete vďaka investícii do tuchších druhov. Doporučený stupeň tuhosti je minimálne 3, ideálně 4-5.

Dospelý si môžu vybrať predovšetkým podľa individuálneho pocitu, stále by ale mali myslieť predovšetkým na svoje zdravie, a tak sa pri nákupu riadiť kvalitou, nie cenou.

Pre seniory je ideálna tuhosť číslo tri, nieje tak mäkká, aby sa s nej obtiažne stáva, a zároveň nie je príliš tvrdá, aby spôsobovala nepríjemné bolesti kĺbov a kostí.

TELESNÁ HMOTNOSŤ

Voľba vhodnej matrace sa odvíja i od vašej hmotnosti. Ak vážite menej než 90 kg, odpadávajú vám všetky starosti. Pokiaľ ale váha presahuje 90 kg, dbajte pri výberu na to, či je matrac uspôsobený i vyšším hmotnostiam. Obecne sú to druhy s tuhostí medzi 3. až 5. stupňom.

TVRDOSŤ MATRACE

Pri voľbe tvrdosti hrajú hlavne roli vek a hmotnosť. Muži častejšie preferujú tvrdšie kusy, ženy naopak ty mäkšie. Niektorí predajcovia za najtvrdší stupeň považují 4., iný 5., neľakajte sa, ale radšej si vždy pre upresnenie prečítajte doplňujúce informácie.

Vplyv na výber tvrdosti má ale i poloha, v ktorej najčastejšie spíte. Pokiaľ vám najviac vyhovuje pozícia na boku, rozhliadnite sa po mäkčích až stredne tvrdých matracoch. Ak najčastejšie odpočívate na bruchu alebo sa naopak stále krútite, voľte zlatou strednú cestu, ktorá je stredná tvrdosť. Tvrdšie kusy sú ideálne pre tie, ktoré zaspávajú na chrbtoch. V súčasnej dobe sú v predaji i matrace, ktoré z každej strany disponujú inou tvrdosťou, a tak si v praxi pohodlne vyskúšajte, aká vášmu telu vyhovuje viac.

MATERIÁL MATRACÍ

Okrem tvrdosti sa rozhodujúcim faktorom pri nákupu stává i materiál, z čoho je matrace vyrobena.

LATEXOVÉ MATRACE

Ide o najčastejšieho o zástupcu mäkčích tuhostí, konkrétne 1. až 2. stupeň Veľmi ľahko sa prispôsobí telu, pýši sa dlhou životností, ale nie sú příliš vhodné peo alergické osoby alebo pre tie, ktoré sa v noci nadmerne potí. Latex totiž nie je príliš priedušný.

PENOVÉ MATRACE

Penové matrace se radí medzi nejuniverzálnější kusy, dajú sa veľmi ľahko zhotoviť vo všetkých stupňoch tuhostí a kombinovať s ďalšími materiály. Jedná sa preto o najobľúbenejšie a najvyhľadávanejší druh matrací.

PRUŽINOVÉ MATRACE

Vďaka pružinám sa matrace efektivne prispôsobí telu, najviac sa jedná o priedušný materiál. Často sa kombinuju s penou, aby sa dosiahlo naozaj maximálneho pohodlia. Dobám, kedy Vás pružiny nepríjemne tlačily do chrbtice, už dávno odzvonilo.

ŠPECIÁLNE DRUHY MATRACÍ

Aby sa docielilo maximální spokojenosti naozaj každého zákazníka, vyvinuli sa ešte ďalšie druhy matrací, ktorými sú napríklad tí zdravotní. Ako je poznáte? Sú opatrené certifikátom, ktorý potvrdzuje ich vylepšené vlastnosti pre zdravý spánok. Veľmi vhodné sú i pre alergikov, čo sú zvyčajne i hypoalergénne.

Vyšším stupňom matrací zdravotních sú ty ortopedické, zaručujú veľmi stabilnú oporu pre chrbticu a celkove sa postarajú o vhodné rozloženie váhy tela pri spaní.

Stretnúť sa ale môžete i s gelovými matracmi, ktoré blahodárne pôsobí na rozbolené svaly či kĺby, a to za pomoci akupresúrnych bodov. Sú odporúčané variantou pre alergikov, Keďže sa tu prach a roztoče nemajú kde usadiť.

K matracom doporučujeme dokúpiť i poťah, ten totiž ľahšie zložíte a hodíte do pračky, zbavíte sa tak nežiadúceho prachu alebo potu. Naviac vďaka nemu výrazne zamedzíte akékoľvek trieskanie samotnej matrace.

NA ZÁVER

Hovorili sme si, aké druhy matrací máme. Z akých môžeme voliť materiál i ďalšie dôležité informácie. Abychom si to zhrnuli, povedzme si, aká má byť Vaša nová kvalitné matrace v bodoch:

  • Správne tuhá 
  • Priedušná
  • Odolná
  • Oddelená
  • Dobre udžovateľná

Výber vhodnej matrace nie je jednoduchá záležitosť, veríme ale, že vďaka nášmu článku si nakoniec vyberiete tú najlepšiu.

Zdroj obrázkov: freepik.com