Omrvinková navigácia

Ako vyriešiť priestor, keď si doma potrebujete zriadiť pracovňu?

Len málokto má doma toľko priestoru, že si bez problémov vyčlení jednu miestnosť na pracovňu. Pokiaľ také šťastie nemáte, napriek tomu potrebujete kvôli zamestnaniu doma pracovať pri počítači, je nutné si kúsok miesta na zdravý spôsob trávenia pracovnej doby nájsť. Len tak predídete problémom s chrbtom, bolestiam hlavy, krčnej chrbtice a celého tela.

Zaobstarajte si rohový PC stôl

Vďaka dômyselnosti výrobcov sa môžeme vydať na nákup najrôznejších PC stolov. Možnosťou sú rohové písacie a PC stoly, s ktorými je radosť zariaďovať aj skutočne malý kút v ktorejkoľvek miestnosti v dome. Je dobré vybrať si priestor na prácu tam, kde budete mať trochu pokoja, súkromia, ale aj kde nebudete rušiť ostatných neustálym upozorňovaním na to, že pracujete. Ak máte malé deti, podľa dennej doby môžete časť času tráviť v obývačke, kde sa hrajú, časť v spálni, napríklad večer, keď spia. Ak spia s vami, potom budete v obývačke. Tí, ktorí majú večer obývačku vyčlenenú na sledovanie TV, môžu pracovať v kuchyni či jedálni, aby ich TV nerušila. Ide o prispôsobenie sa konkrétnej situácii.

Správna stolička je základ

Každá pracovňa a kancelária má kancelársku stoličku. Netrávte dlhodobo čas na bežnej stoličke alebo rozkývanej kancelárskej stoličke, ktorú ste „dedili“ po dospievajúcich deťoch. Dnes sa dajú nájsť typy, ktoré sú kvalitné a pritom cenovo dostupné. Stoličku z veľkej časti zasuniete pod stôl, po práci vám bude prekážať len minimálne. Za zdravý chrbát správna kancelárska stolička rozhodne stojí.

Využite steny na zavesenie políc a skriniek

Pokiaľ nemáte priestor na úložné priestory na zemi, pod stolom alebo vedľa neho, využite policeregály, ktoré sa dajú zavesiť. Nad stôl, do kúta, alebo aj kúsok vedľa stola, pokiaľ nie je možné umiestnenie priamo nad stôl. Je ale dobré mať všetko čo najviac pohromade, aby ste nemuseli prechádzať a zdržiavať sa.

     

Pokiaľ je stále niekto doma, je vhodné kúpiť si pekný paraván, s ktorým sa pri práci jednoducho oddelíte od zvyšku rodiny. Paravány sa spravidla skladajú z troch a viacerých „krídiel“, využijete ho aj napríklad v spálni alebo neskôr u dospievajúcich detí v izbe.

Urobiť si doma príjemný pracovný kút je dôležité, pokiaľ tu pracujete často alebo denne. Budete podávať lepšie pracovné výkony, ak budete zdraví vďaka správnej stoličke a vďaka tomu, že budete mať svoje pracovné miesto, budete aj psychicky viac vyrovnaní. Všetko bude vždy na svojom mieste tam, kde veci necháte.