Omrvinková navigácia

Ako vytvoriť dokonalú rodinnú jedáleň

Spravte si príjemné prostredie, z čoho chcete, aby všetci cítili príjemnú, rodinnú atmosféru, akonáhle ste všetci zhromaždení okolo jedálenského stola. Zostavili sme zoznam inšpiratívnych kusov pre Vašu jedáleň, ktoré si skrátka zamilujete. Vyberte si ten najvhodnejší pre Vás a vašu domácnosť.

Zaistite si príjemné a pohodlné miesto na jedenie, ktoré vám bude nielen dokonalým posedením pre kľudné nedeľné raňajky, ale i priestorom s dostatkom miesta a štýlovú jedáleň vhodnú pre pobavenie hosti. Skrátka tým najlepším miestom, kde môžete posedieť s rodinou a priateľmi behom jedla. 

 
Jedáleň môže byť skutočným domácim centrom schádzania ľudí. Vytvorte si priestor pre konverzovanie a jedenie, kde môžete nechať všetky svoje problémy u dverí. Vďaka špeciálne začlenenému miestu tak opäť obvzláštniť časy strávené u jedla.
 

Tipy pre rodinnú jedáleň

Pri dnešnom hektickom životnom štýle s mnohí z nás snažia tráviť kvalitný čas so svojimi rodinami a spoločenské posedenie u jedla môže byť mnohokrát tým jediným okamžikom, kedy se môžeme znovu spoločne stretnúť.

 

Spoločný obed či večera ponúka skvelú príležitosť relaxovať s rodinou, načerpať nové sily, porozprávať sa o udalostiach dňa a sledovať novinky. 

S ohľadom na to sa pozrieme na to, ako vo svojom dome vytvoriť príjemný jedálny priestor, ktorý Vám pomôže ešte viac zblížiť sa s vašou rodinou.

Plánovanie Vašeho priestoru

Než začnete navrhovať svôj rodinný jedálny priestor, uistite sa, že máte jasnú predstavu o svojich potrebách, protože Vám to pomôže dosiahnuť lepšieho konečného výsledku. 

Koľko ľudí naraz sa u stolu zíde v typický deň a potrebuje sa niekam usadiť? O koľko miest sa to zvýši napr. v momente, kedy pozvať hostí na večeri alebo si vaše deti pozvú svojich priateľov domov na limonádu? Potrebujete do priestoru uložiť niečo ako kuchynský riad, príležitostné predmety, stolné dekorácie a ďalšie náležitosti jedálne? Akého vzhľadu by ste chceli dosiahnuť: čistý a moderný, jasný a veselý alebo možno tradičný a elegantný?

Tip pre Vás!

Skvelým spôsobom, ako nájsť nápady pre svoj nový jedálny priestor, je použiť stránky, ako je Pinterest, ktorý je plný fantastických obrázkov pre inšpíráciu. Vytvorte si na Pintereste nástenku a pripnete si na ni všetky svoje obľúbené obrázky, včetne nábytku, tapiet a nástenných malieb, ktoré sa Vám páči. Použiť nástenky Pinterest Vám pomôže naplánovať priestor, zúžiť Vaše nápady a vizualizovať konečný výsledok.

Výber dokonalého stola

Je samozrejmé, že na dokonalom stole by mal byť dostatočný priestor pre pohodlné posedenie celej Vašej rodiny, ale i pre príležitostné pohostenie hostí. Rozkladací stôl je skvelou voľbou, pretože Vám poskytne další priestor, keď ho potrebujete a než byste zabrali miesto vo chvíli, kedy ho pre zmenu toľko potreba nie je.

Musíte tak zvážiť, z akého materiálu by mal byť Váš stôl vyrobený. Ak máte malé deti, biely lak alebo vysoko lesklé povrchové úpravy sú skvelú voľbu, protože je ide ľahko očistiť a odpúšťajú niekoľko omastených odtlačky prstov. 

Sklo je tiež dobrá voľba pre čistenie, hoci na ňom odtlačky prstov vidieť sú, veľmi ľahko sa ich opäť zbavíte. Stačí len vyleštit. Ak máte malé deti, ale páči sa Vám vzhľad skla, bude najlepšou voľbou kruhový sklenený stôl. Nehrozí totiž poranenie o ostrejšie konce. 

Ak by ste ale radšej mali obdĺžnikový stôl a robustnější dizajn v bielom lesku, ako má rozkládací jedálenský stôl, bude k deťom priateľskejší než tenká doska, o ktorú sa môžu zraniť.

Ak nemáte malé deti, budete disponovať širšiu škálou možností, vrátane nádherného dýmového skla, drahého mramoru alebo krásného teplého prírodného dreva. Až už si vyberiete akýkoľvek materiál, stále je dobré chrániť Váš stôl obrusom, alebo alespoň veľmi často otvárajte povrch od mastnoty a prachu.

Nájdete tie najlepšie materiáli

Plastové sedenie je samozrejme lacné, veselé a odolná voľba, ktorú ide ľahko otrieť a vydrží Vám dlho. Avšak nie každému sa tento druh hodí do interiéru, aké sú tak ďalšie materiály?

Ak byste však radšej mali niečo pohodlnejšieho a atraktívnejšieho, je umelá kože vynikajúcou voľbou. Častí sa podobne ako plast, ale budete mať k dispozícii pohodlnejšie podložky na stoličke a operadla. Najviac je umelá koža omnoho štýlovejšia.

Zvážte tak na jednu stranu nákup lavice, na ktorú môžu sedieť Vaše mladšie deti. Lavice sú nielen dobrou, odolnou sedačkou pre deti, ale môžu byť i často zastrčený priamo pod jednu stranu stolu a uvoľniť tak miesto v jedálne, keď sa zrovna aktívne nepoužívá.

Nie ste presvedčený o tom, že stoličky z umelej kože alebo textílie obstojí v háji vašich najmenších, pozrite sa na obrovskú škálu dostupných polykarbonátových stoličiek. Existuje niekoľko nádherných dizajnov, ktoré dokazujú, že plastové sadenie nemusí vyzerať lacno, ale naopak i veľmi efektívne.

Výber úložiska

Skladovanie je v rodinnej jedálne zásadní, abyste vše, čo potrebujete, mali po ruke, ale aby na Vašom stole zároveň vládl poriadok. Úložná jednotka poďme všetko, čo Vaša jedáleň potrebuje, od príležitostného riadu a najlepších pohárov, až po podložky na nápoje, náhradné sviečky, dekoratívne doplnky, a dokonca i doskové hry. 

V mnohých jedálňach je priestor prémiový a tenký príborník môže byť perfektné odpovede na Vaše požiadavky na úložisko. Ak máte malé deti, vyhľadajte robustný kúsok, ktorý sa nedá ľahko vyklopiť.

Pokud váš kredenc nemá tendenci zvykat si na jídlo nebo pití, máte na výběr z více možností, pokud jde o povrchové úpravy. S malými dětmi v domě však budete stále muset dávat pozor na ostré rohy. O něco vyšší robustnější jednotka je vhodná, pokud máte malé toty, které stále nacházejí své nohy.

Zdobenie

Akonáhle sa rozhodnete pre svoje kľúčové kusy nábytku, je čas byť s vašim dekorom kreatívny. Niektoré skvelé možnosti farieb pre jedáleň zahrňujú:

  • Oranžová  - spojená sa stabilitou, teplom, ukľudnením a myšlienkou na podporu trávenia.
  • Žltá  - spojená se slunečným žiarením a energií a myšlienkou stimulovať intelekt.
  • Červená - koreluje s energií, teplom, dobrodružstvom a optimismom, podporuje společenské a živé pocity i má stimulovať chuť k jedlu.

Okrem farebnej maľby ale skvelo vyzerajú i rôzne druhy tapiet. Výsledný vzhľad vylepšite nástennými obrazmi - vyberte si skrátka niečo, čo bude celá rodina milovať, napríklad túto okuzlujucu plážovú scénu, ktorá deťom pripomenie ich obľúbené rodinné dovolenky.