Omrvinková navigácia

Ako vyberať matrace, aby vám slúžili tak, ako výrobcovia sľubujú

Neoddeliteľnou súčasťou našich lôžok sú matrace. Nie všetci sa o nich ale staráme tak, ako sa má, dokonca ich nemáme často ani položené na vyhovujúcom podklade. Vedeli ste, že keď si kúpite matrace určené na položenie na latový rošt, a vy ich položíte na rovný, nepriedušný podklad, nebudú vôbec plniť funkciu tak správne, ako majú? Jednoducho vám nebudú tak výbornou oporou, ako by mali, za čo ste si vo finále zrejme aj v obchode zaplatili.

Vyberáme správny matrac

Pri výbere matraca by ste mali zvážiť, na akom tvrdom poklade radi spíte, aký materiál je vám príjemný. Napr. ľudia, ktorí roky spali na pružinových matracoch, si za nič na svete často nemôžu zvyknúť na matrace z lenivej peny. Podľa ich názoru sa matrac divne borí, uhýba, je ako plastelína… Naopak tí, ktorí prídu na chuť matracom z lenivej peny, zase berú taštičkové, teda pružinové matrace s taštičkami vo vnútri, za príliš tvrdé. Pritom to tak vôbec nie je. Aby ste vybrali správne, je dobré si najskôr v akejkoľvek kamennej predajni s matracmi skúsiť tvrdosť, spravidla od 1 do 5-tich, a potom už môžete smelo vyberať aj na internete.

Ďalšie zohľadnenie by malo byť pri výške a váhe užívateľa. Priestor okolo vás by mal byť aspoň 10 cm nad hlavou a 10 cm od nôh ku koncu postele. Pred kúpou matraca sa pozerajte, akú má daný matrac nosnosť. Ak bude pre štíhleho, a vy ste obézni, nebude vám slúžiť, ako má a rýchlo bude preležaná.

Chrániče matracov

Tak, ako existujú náhradné poťahy na gauče, kreslá alebo napríklad podsedáky na stoličky, aj na matrace môžete kúpiť šikovné chrániče. Sú skvelé, pretože bránia ušpineniu matraca, čím zvyšujú jeho životnosť. Chýbať by nemali v detských izbách, ako aj u chorých osôb, ktoré sa nadmieru potia alebo mávajú nehody, čo sa týka udržania moču alebo stolice.

Matrac by sme mali vymeniť tak raz za 5 – 8 rokov, podľa toho, ako veľmi ju používame, ako sme ťažkí, koľko nehôd nás na nej stretlo… V každom prípade je potrebné pozrieť sa aj na matrace do detskej postele vždy, keď dieťa povyrastie a zatiaľ nemá veľkú posteľ.

Vďaka kvalitnému spánku vás bude život viac baviť, budete výkonnejší, nebude vás bolieť chrbát (s prispením cvičenia a správnej stoličky), investícia do matraca sa oplatí.