Omrvinková navigácia

Ako efektívne zorganizovať kuchyňu

Kuchyňa, raj každej gazdinky, ako si ju ale zorganizovať tak, aby sa vám v nej pracovalo čo najjednoduchšie? Presna na to sa zameriame v tomto článku. Už dávno neplatí úslovie, že všetky veci musíte mať pri ruke. Dôležité je totiž myslieť hneď na niekoľko faktorov.

Ponechajte dostatočne voľnú pracovnú plochu

Pokiaľ to je aspoň trochu možné, upracte všetko do skriniek a priehradok. Na linke ponechajte len neskladné veci, ako sú napríklad kuchynský robot alebo rýchlovarná kanvica s hriankovačom. Nielen, že vám odložené veci uvolnia požadovaný priestor, na ktorom môžete nerušene variť, ale zároveň ich ochránite pred lietajúcim prachom. Efektívne si tak ušetríte čas pri upratovaní.

Všetko musí mať svoje presné miesto

Lepšie sa vďaka tomu v kuchyni zorientujete a nebudete tak večne hľadať, kde v kuchyni sa požadovaný riad práve nachádza. Ak vás trápi nedostatok miesta, a preto na sebe máte neprehľadne navrstvených niekoľko kusov riadu, zbavte sa vecí, ktoré už dlhú dobu nepoužíváte. Určite sa vo vašej domácnosti také kúsky nájdu. Rovnaké pravidlo platí pri rozbitých veciach alebo expirovaných potravinách.

Kuchynské pracovné zóny

Kuchyňu si pomyselne rozdeľte na štyri pracovné zóny, pomôže vám to s jednoduchším uskladnením a organizáciou spotrebičov, riadov aj potravín.

  • ODKLADACIA ZÓNA: v tejto zóne si vyhraďte dostatok voľného priestoru na odloženie práve prinesených vecí, čím viac priestoru budete mať k dispozícii, tým prehľadnejšie si veci môžete usporiadať a následne ich jednoducho odložiť do príslušných miest.
  • VARNÁ ZÓNA: v tej by sa mali nachádzať všetky spotrebiče určené k tepelnej úprave, ako je sporák, pečiaca rúra a mikrovlnná rúra, rýchlovarná kanvica a podobne.
  • PRÍPRAVNÁ ZÓNA: tá by najlepšie mala nadväzovať na varnú zónu, aby ste tu pripravené jedlá mohli hneď pracovať a nechodili s nimi zbytočne cez celú miestnosť.
  • UMÝVACIA ZÓNA: poslednú zónu je vhodné umiestniť do blízkosti varného a prípravného priestoru.
  • Podľa vyššie spomenutých zón roztrieďte aj svojich kuchynských pomocníkov. V priestore vyhradenom na varenie majte po ruke všetky hrnce, pokrievky, panvice i misky. V odkladacej zóne skladujte napríklad igelitové tašky, gumičky, v prípravnej nože, lopáriky, príbory a v umývacej predovšetkým čistiace prostriedky a špongie na umývanie riadu.

  • Ako mať prehľadne usporiadanú chladničku

    Chladnička sa radí k tým najhlavnejším miestam v celej kuchyni, nižšie vám v zozname prinášame rady, ako ju mať čo najlepšie usporiadanú.

    • Dolné zásuvky sú určené na ovocie a zeleninu, preto je na to aj využívajte. Napríklad ale citrusy, banány alebo paradajky skladujte mimo chladničku, príliš veľký chlad im neprospieva.
    • Nad sekciou určenou pre ovocie a zeleninu sa nachádza jedno z najchladnejších miest v chladničke, je tak ideálne pre čerstvé mäso a ryby.
    • Do vrchných poličiek umiestnite údeniny, syry a ďalšie mliečne výrobky alebo produkty určené k okamžitej spotrebe.
    • Nápoje či fľaše s dochucovadlami uschovajte v dvierkach. Takisto urobte aj s vajíčkami.
    • Samozrejme dôkladne kontrolujte trvanlivosť všetkých potravín, aby ste sa vyhli zbytočnému plytvaniu nezjedenými zásobami.
    • Ako uchovávať koreniny

      Na prvý pohľad prehliadnuteľný balíček korenia môže, ak nie je vhodne uzavretý, urobiť veľa neporiadku. Obyčajne sa korenie najjednoduchšie vysype z balíčku, ktorý zabezpečíte obyčajnou svorkou. Oveľa lepšie je všetko uzavrieť do koreničiek, prípadne iných uzatváratelných nádob. Uzavretie a kvalitné tesnenie je dôležité aj z toho dôvodu, aby nedošlo k strate žiaducej arómy. Všetko si prehľadne popíšte a uskladnite na jednotné miesto. Vďaka tomu sa vo vašej kuchyni bude variť jedna báseň.

      Rada na záver

      Ak sa predsa len rozhodnete mať určité veci na linke, a nie uschované v skrinke, držte ich čo najďalej od sporáku. Tam totiž veľmi rýchlo hrozí postriekanie od prskajúceho oleja.