Omrvinková navigácia

5 návrhov úpravy vonkajšieho posedenia

Letná sezóna klope na dvere a po vlhkej zime, ktorá nás prinútila tráviť v interiéroch dlhšie hodiny, ako by sme si priali, sa nemôžeme dočkať, až vyrazíme von a budeme tráviť viac času na záhrade. Ak máte záhradu alebo terasu, predstavte si, ako si s rodinou užívate aperitív pod šírym nebom, alebo trávite dlhé hodiny vonku obklopení partiou priateľov a užívate si báječné počasie a letné grilovanie. My by sme vám dnes chceli ponúknuť rôzne návrhy a nápady, ako vyzdobiť vonkajšieho posedenia, do ktorého sa zamilujete.

Skôr ako začnete s dizajnom vašej vonkajšej terasy, musíte dôkladne preštudovať priestor a vybrať záhradný nábytok tak, aby vyhovoval jeho konkrétnym rozmerom. Ak chcete priestor čo najlepšie využiť, mali by ste doň v ideálnom prípade zahrnúť jedálenskú aj relaxačnú časť, prípadne ich podľa potreby spojiť. 

TU JE NAŠICH 5 NAJLEPŠÍCH TIPOV NA DIZAJN VONKAJŠIEHO POSEDENIA:

  1. Ak je váš vonkajší priestor veľký, ideálnou možnosťou je zahrnúť jedálenský stôl a stoličky pre minimálne šesť osôb, takisto ako pohodlné pohovky alebo kreslá, která vám spríjemnia večer. Ak je priestor menší, môžete sa vždy rozhodnúť pre rozkladací stôl a skladacie stoličky, ktoré nezaberajú veľa miesta, ale umožňujú hostiť niekoľko hostí. Slnečník či pergola môže byť jedinečný spôsob, ako dosiahnuť zatienenie plochy. Môžu vás chrániť pred slnkom počas dňa, rovnako ako pred večerným chladom.
    1.  
    2. Chill-out oblasť, jednoznačne áno! Tieto “zóny odpočinku” sú ideálne na verande, v blízkosti bazénu alebo v rohu záhrady. Ratanové hojdacie kreslá, pohovky z prírodného dreva či lehátka vytvárajú priestor vhodný pre relaxáciu. Ak je vaša terasa neveľká, môžete sa rozhodnúť pre hojdacie siete z plátna so strapcami, ktoré je možné jednoducho postaviť a zložiť. Ďalšou možnosťou je umiestniť závesné kreslo do rohu terasy. Nezaberajú žiadny priestor a poskytujú vášmu vonkajšiemu priestoru letný a "boho" vzhľad.
      1.  
      2. Odkladacie a konferenčné stolíky, perfektný doplnok. Či už sú vo vašej relaxačnej oblasti obklopené pohovkami a kreslami alebo vedľe vašich lehátok, budú vždy estetické i praktické, keď si chcete dať aperitív alebo si užiť podmanivé západy slnka typické pre letnú sezónu. Zároveň budú veľmi užitočné vo vašom altáne či v jedálni, kde môžete odložiť ďalšie nápoje, poháre alebo taniere. Odkladacieho priestoru nie je nikdy dosť, najmä keď organizujete veľkú párty. 
      1. Dobré osvetlenie je zásadné. Osvetlenie je znamenitý spôsob, ako navodiť atmosféru, avšak aby ste to dosiahli, musíte dôkladne premyslieť umiestnenie svetiel a efekt, ktorý majú vytvoriť. Veľkosť, materiál, dizajn a intenzita sú kľúčovými faktormi, ktoré je nutné vziať do úvahy pri výbere osvetlenia na vašu vonkajšiu plochu. Je preto nevyhnutné rozlišovať medzi svetlami, ktorých funkciou je osvetlenie, a náladovým osvetlením ako sú napríklad veľmi moderné svetelné reťazy, ktoré sú však iba dekoračný, osvetlením. Obidva druhy sú absolútne zásadné, ak chcete vytvoriť útulné a štýlové posedenie. Hoci môžete použiť nástenné svetlá alebo lampy visiace z altánku, aby ste zaistili dostatok svetla v noci, nepriame osvetlenie vytvára okolo vás magickú atmosféru.  To sú už spomenuté svetelné reťazy, solárne lampy, lampáše či aromalampy s vonnými sviečkami apod. 
      1. Malé detaily, do ktorých sa zamilujete. Akonáhle budete mať základný nábytok na mieste, je čas zaplniť záhradu malými detailmi, ktoré dodajú miestu originalitu a štýl. Odporúčame zvoliť prirodzenú paletu tónov a ľahké textílie, ako je bavlna alebo ľan, s hladkými textúrami a živými vzormi pripomínajúcimi more. Veľké sviečky na stôl a lampáše na podlahu, ľahké prikrývky na chladné noci, plédy z prírodných vlákien a v neposlednom rade bambusové alebo jutové koberce, ktoré orámujú či vymedzia rôzne oblasti.  
      S pomocou týchto užitočných tipov vytvoríte fenomenálne vonkajšie posedenie, v ktorom si budete môcť toto leto vychutnať jedinečné a nezabudnuteľné chvíle.